2009-01-18 13:33:13• hírek • Szatmár.ro

Megkezdődött a centenáriumi év

Latin nyelvű szentmisével kezdődött meg a Kálvária templom centenáriumi éve.

A templomot ugyanis bár 1844-ben építette Hám János püspök, 1908-ban a meggyengült szerkezete miatt újjá kellett építtetni és ez után, 1909-ben szentelte újra Dr. Boromisza Tibor püspök. Az óta épp 100 év telt el, ebből az alkalomból pedig egy különleges „Kálvária évvel" készül az egyházmegye.

Ennek a centenáriumi évnek a nyitómozzanata volt a január 18-i szentmise, melynek törzse bár latin nyelven folyt, román, német és magyar nyelven is szóltak a hívekhez. A templom és plébánia ugyanis a román és német közösségek miséinek ad otthont.

A méltatások mellett, prédikációjában Nm. Ft. Schönberger Jenő is három nyelven szólt híveihez, az evangéliumhoz kapcsolódva kérve őket, hogy hallják meg Jézus szavát és kövessék őt, feladván az önzőséget és az önös vágyakat, amelyek világunk fő gondjainak okozói ma is, amikor az orosz-ukrán gázvitától, a közel-keleti háborún át, az indiai keresztényüldözésekig annyi mindenről tudomást szerezhetünk a sajtóból. A bűn a világ jelenlegi gondjainak a fő oka, amiről viszont kevésbé szólnak a hírek. Az önző vágyak, amelyek a szeretethiányból fakadnak, abból, hogy nem fogadjuk be Jézus szeretetét és nem követjük őt.

A szentmise végén, szintén három nyelven megköszönték a jelenlevő híveknek és az ökumenikus imahét szellemében is jelen levő Görög Katolikus közösség képviselőinek is a jelenlétet, majd a misét Ft. Román János egy örömteli hírrel zárta: a bukaresti vizsgálótanács is jóvá hagyta azt a pályázatot, amit a Kálvária templom külső és belső felújításáért nyújtottak be és aminek értelmében közel 1,5 milló eurós támogatásban részesül a templom, melynek két évig tartó renoválási munkálatait így már szeptemberben elkezdhetik.

A Kálvária templom centenáriumi éve során kórustalálkozókra, közös elmélkedésekre, egyéb kulturális és vallási programokra is sor kerül, de kiadnak majd egy a templommal kapcsolatos füzetet, képeslapokat és brosúrákat is.

Cantenáriumi szentmise a Kálvária templomban

Nm. ft. Schönberger Jenő a szentmisén

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: